Strengere regels voor gespreid betalen

Vanaf 1 mei 2017 wordt het gespreid betalen van een toestel gezien als een (renteloze) lening. Deze lening wordt bij het BKR geregistreerd en heeft daarmee invloed op het afsluiten van andere leningen zoals een hypotheek. Lees hieronder de regels omtrent toestelkredieten.

De strengere regels omtrent toestelkredieten gelden wanneer je een toestelkrediet neemt van € 250,- of meer. Er moeten een aantal extra financiële controles worden uitgevoerd bij het aansluiten van een mobiel abonnement met toestel, zoals de inkomens- en lastentoets (ILT). Hiermee wordt je kredietruimte berekend, met als doel overkreditering te voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar je gezinssituatie, netto maandinkomen en woonlasten.

Aansluitend volgt er een BKR-toets, dit is om te controleren of je nog andere lopende leningen hebt en of er geen betaalachterstanden zijn. Op basis van de inkomens- en lastentoets plus de gegevens bekend bij BKR wordt een maximale kredietruimte berekend. De telecomsector heeft deze afspraken vastgelegd in de Telecomkredietcode. Deze code heeft onder andere als doel dat de inkomens- en lastentoets (ILT) bij elke telecomaanbieder hetzelfde resultaat geeft wanneer dezelfde gegevens worden ingevuld. Ook wordt je nieuwe krediet geregistreerd bij het BKR. Dit is een positieve registratie, net zoals de mogelijkheid om rood te staan bij de bank.

 

Hoe zit het met privacy?

Speciaal voor deze nieuwe regels heeft Welcom een tool ontwikkeld waarmee je via je eigen telefoon je gegevens kunt delen. Zo krijgt de verkoper in het Welcom filiaal geen inzicht in de gegevens die je moet verstrekken.

 

Liever geen BKR-registratie?

Er zijn een aantal manieren om de BKR-registratie te ontlopen:

  • Financier een toestel van minder dan € 250,- i.c.m. een abonnement;
  • Betaal het bedrag boven de € 250,- los bij, bij het aansluiten van je abonnement;
  • Kies voor een sim-only abonnement met een los toestel;
  • Kies voor een zakelijk abonnement.

Voorbeeld:
Je schaft een telefoon t.w.v. € 240,- aan met een abonnement voor 24 maanden. De totaalprijs voor deze aanbieding is € 35,- per maand. Deze € 35,- is opgebouwd uit € 10,- voor het toestel, en € 25,- voor het abonnement. In totaal betaal je dus in 24 maanden de € 240,- voor het toestel. Het totaal geleende bedrag is daarmee lager dan € 250,- waardoor je geen BKR-registratie krijgt.

 

Kredietwaarschuwing
De waarschuwing “Let op! Geld lenen kost geld” zie je bij onze uitingen staan, omdat, ondanks dat er geen rente gevraagd wordt bij een toestelkrediet, het wèl een vorm van een krediet is.

 

Specifieke informatie over gespreid betalen
per provider vind je hieronder:

KPN